ABOUT ماشین برقی

About ماشین برقی

About ماشین برقی

Blog Article

خودرو خورشیدی مزایایی مانند کاهش آلودگی هوا، کاهش هزینه سوخت و کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای را داراست. در مقابل چنین خودروهایی با چالش‌هایی مانند هزینه بالای ساخت، کارایی پایین در شرایط نور کم و ظرفیت محدود باتری‌ مواجه هستند.

حسین گفته: ۵ آبان ۱۳۹۷ در ۲:۰۴ ب٫ظ سلام ماشین لباسشویی من بعد از اتمام کار و خاموش شدن از زیر قسمت پمپ آب میدهد در هنگام کار اصلا آب نمیدهد

مدل‌های مختلف خودروی برقی از لحاظ ساختار و تکنولوژی کاملا متفاوت از مدل‌های بنزینی و دیزلی هستند و به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. در مقاله حاضر به‌طور جامع و کامل به این نوع خودروها خواهیم پرداخت و از تاریخچه گرفته تا انواع موتور ماشین، باتری و البته مدل‌های برقی ایرانی را مرور خواهیم کرد.

علاوه‌بر خودروی برقی، بسته‌ باتری در دستگاه‌های الکترونیکی مختلف، از جمله لپتاپ‌ها، تلفن‌های همراه، دوربین‌ها و اسباب‌بازی‌ها نیز استفاده می‌شود.

کنایه نظری جویباری به موسیمانه و مدیران سابق؛ استقلال جای کاسبی نیست!

خودروی برقی اکسیژن توسط شرکت خودروسازی جنوب رونمایی شد. این خودرو با باتری‌ ۸.۶ کیلووات ساعتی تا ۲۲۰ کیلومتر مسافت را با یک ‌بار شارژ طی می‌کند.

در نهایت باید گفت که فرایند تولید و بازیافت باتری خودروهای برقی نیز از مسائلی است که می‌تواند تاثیرات مخربی برای محیط زیست در پی داشته باشد.

مینور به‌عنوان خودرویی دونفره از ۶ باتری ۱۲ ولتی سود می‌برد. قیمت نسخه مجهز به باتری‌های اسیدی این خودرو در زمان معرفی ۶۰۰ و قیمت مدل لیتیومی آن ۹۰۰ دلار اعلام شده بود. پیشرانه برقی مینور ۱۰ اسب‌ بخار قدرت داشت و بیشینه سرعتش نیز ۴۰ کیلومتر بر ساعت بود.

خودروهای برقی این روزها بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند و استفاده از آنها با سرعت بالایی رو به گسترش است. این نوع خودروها در کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و بهبود کیفیت هوا نقش موثرتری ایفا می‌کنند. در یک خودروی برقی خبری از موتور درون‌سوز و به تبع آن اگزوز نیست، به‌همین خاطر هنگام حرکت دودی تولید نمی‌شود. با توجه به این موضوع، انواع ماشین الکتریکی می‌توانند در کاهش آلودگی هوای شهرها بسیار تاثیرگذار باشند.

پاسخ خرداد on ۷ آذر ۱۴۰۳ at ۰۷:۱۲ خودرو برقی آینده خودرو است تا ۱۰ سال دیگر اثری از خودرو فسیلی نخواهد بود

قاصدک نصیر توسط جمعی از نخبگان دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی در ایران طراحی و ساخته شد. این خودرو در سال ۱۳۸۸ رونمایی شد و در معرض دید عموم قرار گرفت. قاصدک نصیر از قطعاتی مشترک با تیبا و پراید سود می‌برد و می‌توانست با یک بار شارژ باتری، مسافت ۹۰ کیلومتری را طی کند.

قبلی more info معرفی وانت دو کابین زامیاد کارون؛ نیسان آبی در لباس جدید + مشخصات

توی ایران که زیرش نفت خوابیده و با بنزین ۳ هزار تومنی (البته فعلا) رفتن به سراغ خودروی برقی اشتباه محضه.

در این نوع موتورها نیازی به استفاده از جاروبک نیست. در موتورهای جریان مستقیم معمولی، جاروبک‌ها باعث انتقال جریان الکتریکی از کموتاتور به سیم‌پیچ‌های روتور می‌شوند. اما در این نوع موتورها، سیم‌پیچ‌ها روی روتور قرار ندارند، بنابراین نیازی به انتقال جریان به آنها نیست.

Report this page